Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Schijn
Kleur: oranje met een roze schijn
ABV: 5.6%

Pruimen & Basilicum

Voor dit bier zijn meerdere soorten pruimen gebruikt van verschillende telers. Er zit zowel bier in dat op verse pruimen heeft gerijpt als bier dat al op eenmaal gebruikte pruimen heeft gelegen. Er werd maar liefst 450 gram pruimen per liter gebruikt. De pit van de pruimen heeft mee gerijpt. De basilicum komt wederom van de Ommuurde Tuin en is vers aan het bier toegevoegd en mocht een week smaak afgeven. De gemiddelde leeftijd van Schijn is 10 maanden, maar in feite veel ouder, aangezien de vaten die voor deze blend werden gebruikt tussen de 3 en de 9 maanden op pruimen hebben gelegen. Het bier schenkt oranje met een roze schijn (pun intended) met een kraag die onmiddellijk verdwijnt als sneeuw voor de zon.

De neus is fruitig en zuur. Erg zuur, zelfs, maar dat hoort bij dit soort bier, natuurlijk. Zowel de pruimen als de basilicum – de soorten Al Genovese en Tulsi werden gebruikt – zijn waarneembaar.

Wrang is het woord dat ik zoek. Hoewel dat niet meteen een term is die je zou gebruiken voor een mooi gebalanceerd bier. Want dat is het. Maar wel in zijn genre, natuurlijk. Dankzij de hoge concentratie aan pruimen krijg ik wat men hoge zuren noemt, alsook wat tannines van de eikenhouten fusten waarin het bier zijn schoonheidsslaapje hield. Mooi!

De afdronk is eerder kort, maar dat geeft niet. Doet me onmiddellijk opnieuw naar het glas grijpen.

Wederom een flinke dorstlesser van onze vrienden uit Nijmegen. Ze kunnen er wat van.

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).