Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel x Eik&Tid KVLT, 37.5cl
Kleur: Koffie
ABV: 6.0%

Appel & Perenstroop

In samenwerking met het Noorse Eik&Tid creëerde de Nijmeegse brouwerij Nevel deze KVLT. Het is een 23 maanden lang op Buffalo Trace bourbonvaten gerijpt wild donker bier met appel-perenstroop uit de Gelderse Lindegaard, vergist met de kveik cultuur van de Noren. Het schenkt zo donker als koffie met een beige kraag die snel gaat liggen en een kroontje van 4mm op het bier achterlaat.

De neus is slechts licht zuur, maar vooral donkerzoet. Ik krijg echt kandijsuiker en stroop, vanille, chocolade en zoete espresso. Een zachte hint van chicorei. Heerlijk!

Op smaak is het net andersom. Het zoetje speelt nu tweede viool en het bier kenmerkt zich vooral door een bijzonder zure ondertoon als van roze pompelmoes. Lekker fris en dorstlessend, ook al ziet het er zo niet uit. De appel- en perensiroop zorgt voor een mooie balans. Het eikenhouten vat heeft alvast zijn duit in het zakje gedaan. Flink wat karamel.

De finish is lekker lang, zoetzuur en dorstlessend.

Hopla! Weer een biertje dat ik bovenaan in het lijstje van Nevel kan zetten. Wat is dit goed!

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).