Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Nevel KVLT

Tasting Notes Posted on 23/09/2022 16:31

Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel x Eik&Tid KVLT, 37.5cl
Kleur: Koffie
ABV: 6.0%

Appel & Perenstroop

In samenwerking met het Noorse Eik&Tid creëerde de Nijmeegse brouwerij Nevel deze KVLT. Het is een 23 maanden lang op Buffalo Trace bourbonvaten gerijpt wild donker bier met appel-perenstroop uit de Gelderse Lindegaard, vergist met de kveik cultuur van de Noren. Het schenkt zo donker als koffie met een beige kraag die snel gaat liggen en een kroontje van 4mm op het bier achterlaat.

De neus is slechts licht zuur, maar vooral donkerzoet. Ik krijg echt kandijsuiker en stroop, vanille, chocolade en zoete espresso. Een zachte hint van chicorei. Heerlijk!

Op smaak is het net andersom. Het zoetje speelt nu tweede viool en het bier kenmerkt zich vooral door een bijzonder zure ondertoon als van roze pompelmoes. Lekker fris en dorstlessend, ook al ziet het er zo niet uit. De appel- en perensiroop zorgt voor een mooie balans. Het eikenhouten vat heeft alvast zijn duit in het zakje gedaan. Flink wat karamel.

De finish is lekker lang, zoetzuur en dorstlessend.

Hopla! Weer een biertje dat ik bovenaan in het lijstje van Nevel kan zetten. Wat is dit goed!

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Nevel Muze

Tasting Notes Posted on 23/09/2022 06:30

Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Muze, 75cl
Kleur: amber
ABV: 6.0%

Muscaris

De Muze van de Nijmeegse brouwerij Nevel is een houtgerijpt wild bier met Muscaris druiven. Het unieke bier is geïnspireerd op oranje wijn. De schillen van de Muscaris druiven hebben 3 maanden gemacereerd in dit houtgerijpte bier, dat verder nog geproduceerd werd met gerstemout, Hellaro tarwe, St. Jans rogge, Rode Ebner spelt, vlierbloesem, paardenbloem, hop en de wilde huiscultuur die Nevel zo’n buitenbeetje maakt. Het schenkt amberkleurig met een parelwitte kraag die relatief snel gaat liggen.

De neus is fris en zoetzuur op druiven (doh!), perzik, Haribo beertjes en een heel klein beetje floraal.

Lekker fruitig op nog meer druiven en perzik met nog iets van ananas. Een zacht bittertje verschijnt. Het bier kent een hoge carbonatie wat bijdraagt aan een frisse smaakervaring, hoewel hij midpalate plots wat droog wordt. Niet dat het stoort. Het werkt prima.

De afdronk is middellang (wat lang is voor een bier, toch?) en droog.

Ja, dit is weer erg lekker, dorstlessend en boeiend spul van Nevel.

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).