Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Gelders Gerstenat, 75cl
Kleur: bruin
ABV: 5.5%

Akkers & Stallen

De ambachtelijke brouwerij Nevel werd opgericht bij de gratie van de opbrengst via Crowdfunding. En het allereerste bier dat ze ooit brouwden is het Gelders Gerstenat, met 100% uit Gelderland afkomstige ingrediënten, inclusief hun eigen gemoute gerst. Enkele opzienbarende andere ingrediënten zijn hooi, duizendbladbloem en tijmbloesem. Ik proef van de tweede batch die op 29 maart 2021 gebotteld werd. Hij schenkt melkchocolade bruin, troebel met een hoge witte kraag met kleine bellen, die relatief snel gaat liggen.

Dat hooi komt op de neus terug en wordt vergezeld van een flink zuurtje en een bittertje. Maar er verschijnt ook een toets van metaal en zelfs iets van een putgeurtje. Ik ben er niet kapot van.

Op smaak is het spijtig genoeg niet veel beter. Het beloofde honingachtige van het duizendblad blijft uit en dit is vooral bitter en zuur. Maar dan te bitter en  te zuur om aangenaam te zijn. Dit doet me vooral aan akkers en stallen denken. Het parelt prima, maar ontbeert elke fruitige toets waardoor het wat mij betreft een moeilijk bier wordt.

De afdronk gaat verder op hetzelfde elan.

De hoppen zorgen voor erg bittere toetsen die niet voldoende gecounterd worden door het zuurtje of de fruitige toetsen (welke?) van het bier om van een goeie balans te spreken. Dit is niet mijn ding.

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).