Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Nevel Gelders Gerstenat

Tasting Notes Posted on do, september 22, 2022 16:29

Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Gelders Gerstenat, 75cl
Kleur: bruin
ABV: 5.5%

Akkers & Stallen

De ambachtelijke brouwerij Nevel werd opgericht bij de gratie van de opbrengst via Crowdfunding. En het allereerste bier dat ze ooit brouwden is het Gelders Gerstenat, met 100% uit Gelderland afkomstige ingrediënten, inclusief hun eigen gemoute gerst. Enkele opzienbarende andere ingrediënten zijn hooi, duizendbladbloem en tijmbloesem. Ik proef van de tweede batch die op 29 maart 2021 gebotteld werd. Hij schenkt melkchocolade bruin, troebel met een hoge witte kraag met kleine bellen, die relatief snel gaat liggen.

Dat hooi komt op de neus terug en wordt vergezeld van een flink zuurtje en een bittertje. Maar er verschijnt ook een toets van metaal en zelfs iets van een putgeurtje. Ik ben er niet kapot van.

Op smaak is het spijtig genoeg niet veel beter. Het beloofde honingachtige van het duizendblad blijft uit en dit is vooral bitter en zuur. Maar dan te bitter en  te zuur om aangenaam te zijn. Dit doet me vooral aan akkers en stallen denken. Het parelt prima, maar ontbeert elke fruitige toets waardoor het wat mij betreft een moeilijk bier wordt.

De afdronk gaat verder op hetzelfde elan.

De hoppen zorgen voor erg bittere toetsen die niet voldoende gecounterd worden door het zuurtje of de fruitige toetsen (welke?) van het bier om van een goeie balans te spreken. Dit is niet mijn ding.

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Nevel Blos

Tasting Notes Posted on do, september 22, 2022 06:26

Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Blos, 33cl
Kleur: rode wijn
ABV: 5.5%

Lentebiertje

Nevel, een ambachtelijke brouwerij uit Nijmegen, maakt op zijn zachts gezegd aparte bieren. Neem nu deze Nevel Blos, een wild rosé bier met vlierbes en verveine. De verveine – bij ons beter bekend als verbena of ijzerkruid, wat afkomstig is uit het Latijn en ‘heilig kruid’ betekent – komt overigens uit De Ommuurde Tuin in Renkum, een plek waar de meisjes en jongens van Nevel wel vaker gaan plukken. Hij schenkt iets lichter dan rode wijn met een rosé kraag die onmiddellijk verdwijnt.

Als ik mijn neus in het glas stop, lijk ik wel in een veld te staan waar bloemen vrijuit mogen groeien. Slechts een hint van rood fruit, maar dat verwacht ik veel meer op de smaak.

Oh, ja, lekker fris zurig op vlierbessen en allerhande varens en kruiden, waarbij de heftige carbonatie (in het begin althans) voor een erg dorstlessend effect zorgt. Een hint van citrus verschijnt nog. Denk limoen. Kapt gevaarlijk vlot binnen (het feit dat ik op een zonovergoten terras zit zal hier wellicht wel aan bijdragen).

Van een finish is hier amper sprake, maar het drukt de pret niet.

Lentebiertje, toch? Ik ga me gauw nog eentje schenken. Het ging perfect met de droge cracker met geitenkaas dat ik er als knabbeltje naast zette.

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).