Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Blos, 33cl
Kleur: rode wijn
ABV: 5.5%

Lentebiertje

Nevel, een ambachtelijke brouwerij uit Nijmegen, maakt op zijn zachts gezegd aparte bieren. Neem nu deze Nevel Blos, een wild rosé bier met vlierbes en verveine. De verveine – bij ons beter bekend als verbena of ijzerkruid, wat afkomstig is uit het Latijn en ‘heilig kruid’ betekent – komt overigens uit De Ommuurde Tuin in Renkum, een plek waar de meisjes en jongens van Nevel wel vaker gaan plukken. Hij schenkt iets lichter dan rode wijn met een rosé kraag die onmiddellijk verdwijnt.

Als ik mijn neus in het glas stop, lijk ik wel in een veld te staan waar bloemen vrijuit mogen groeien. Slechts een hint van rood fruit, maar dat verwacht ik veel meer op de smaak.

Oh, ja, lekker fris zurig op vlierbessen en allerhande varens en kruiden, waarbij de heftige carbonatie (in het begin althans) voor een erg dorstlessend effect zorgt. Een hint van citrus verschijnt nog. Denk limoen. Kapt gevaarlijk vlot binnen (het feit dat ik op een zonovergoten terras zit zal hier wellicht wel aan bijdragen).

Van een finish is hier amper sprake, maar het drukt de pret niet.

Lentebiertje, toch? Ik ga me gauw nog eentje schenken. Het ging perfect met de droge cracker met geitenkaas dat ik er als knabbeltje naast zette.

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).