Distilleerderij: onbekend
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: A Lowland Distillery 13 Year Old 2007/2021 Elixir Distillers
Kleur: licht goud
ABV: 48%

Géén Auchentoshan

Elixer Distillers heeft een reeks op de markt die luistert naar de naam Reserve Casks. In Parcel No. 7 vind je deze Lowlander waarvan niet verklapt wordt van welke distilleerderij hij is. We weten wel dat hij in 2007 werd gestookt en dat het een vatting is van drie vaten: 2 bourbon barrels & 1 sherry butt. Vreemd genoeg wordt er gewag gemaakt van 5.5% Angel’s Share op het label. Tot slot ‘selected by Oliver Chilton’ – deze brave man is de Head Blender bij Elixir Distiller.

Het is géén Auchentoshan (die zou ik vast herkennen), maar hij is wél erg lekker op de neus. Een tikkeltje waxy en erg zoet op suikerspin, pannenkoeken, pompelmoes en iets mineraal als kiezels in de stroom. Ik vind dit erg mooi. Licht en zomers. Ideaal in dit seizoen.

Hij is een tikkeltje licht qua body, maar goed. Op smaak krijg ik nu Dextro Energy, pompelmoes en druivensap, walnoten voor een bittere toets en iets fris als menthol. Prima kruidigheid van de eik. Denk kampfer, witte peper en kinine. Wordt zacht drogend naar het einde toe.

De afdronk is middellang, waxy en vertoont na een initieel erg zoete start plotseling een flink zilte toets op het sterfbed.

Dankjewel David! Dat was erg boeiend. Geen idee waar deze vandaan komt, maar zou zomaar een Ailsa Bay of Daftmill kunnen zijn.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).