Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 19 Year Old 2021 Release, PX Sherry Casks
Kleur: amber
ABV: 46.7%

Boerenboter

Deze 19-jarige officiële release van Bladnoch werd samengesteld door Master Distiller Dr Nick Savage, die vier jaar geleden zijn baan bij Macallan opgaf om deze Lowland distilleerderij terug op de kaart te zetten. De malt rijpte dus bijna twee decennia lang en deed dat op PX sherryvaten.

Oh, dit is een lekkere neus. Abrikozen, rozijntjes, Christmas cake en boerenboter. Ja, hij ruikt zelfs vettig. Daarachter schuilen nog toetsen van marsepein, vanille, hazelnoten, nougat en menthol. Een hint van babyadem… maar wel compleet binnen de perken en dan is het een verrijking. Ik ruik ook een paardenstal in de verte. Gebakken banaan komt opzetten. Hier is veel aan de gang en daar hou ik wel van.

De body is wat aan de lichte kant, maar op smaak zit het wel goed. Minder zoet dan de neus beloofde. Hier komen vooral de eerder bittere toetsen naar boven. Denk walnoten, kastanjes en bittere appelsienen. Hazelnoten keren weer. Maar de rozijntjes en abrikozen hebben moeite zich te tonen. Hij wordt midpalate zelfs flink droog en pittig gekruid.

De middellange afdronk, die warm en kruidig begint, evolueert van zoet naar zuur naar zelfs een tikkeltje zilt.

Hoewel deze malt mijn vertrouwen in Bladnoch grotendeels herstelt, is hij nog een tikkeltje te bitter om helemaal te bekoren. Zo’n 150 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).