Distilleerderij: Lindores Abbey
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Lindores 2018 The Exclusive Cask, b. 2022, Sherry Butt #18/577, 720 bts
Kleur: brons
ABV: 59.1%

Water

Whisky Import Nederland – kortweg WIN – selecteerde naast een single bourbon cask ook een single sherry butt. Dat hoeft niet te verbazen, toch? Wat wel verbaast is dat deze jongeling – gestookt op 2 augustus 2018 en gebotteld op 21 februari 2022 – is de intensiteit van de kleur. Zo mooi, zeg. Na drie-en-een-half jaar leverde dit sherryvat maar liefst 720 flessen op.

Ja, dat was duidelijk een heel actief sherryvat! Ik krijg flink wat donker fruit – de obligate pruimen, dadels en rozijnen – opgeleukt met kandijsiroop en gepofte kastanjes, terwijl zich helemaal op de achtergrond de geur van vers uitgeblazen kaarsen de kop opsteekt. Zelfs even een hint van sulfer, maar die trekt gelukkig heel snel weer weg en wordt dus niet storen. Ook flink wat groene toetsen, als u begrijpt wat ik bedoel. Noem het gerust Provençaalse barbecuekruiden. Ze gaan jammer genoeg heel snel het fruit overstemmen, waardoor hij een licht zurig kantje krijgt. Met water wordt hij stukken aangenamer, moet ik zeggen. De sulfer en groene toetsen maken dan ruimschoots plaats voor lekker veel zoet en sappig donker fruit.

Op smaak is het meer van hetzelfde, maar zijn het vooral de zoetzure kruiden die spreken. Een hint van origine chocolade treedt naar voren, gevolgd door opgelegde rozijnen en iets wat ik niet anders kan omschrijven als maggimix bouillon. Met water wordt hij, net als op de neus, een pak zoeter en in alle eerlijkheid aangenamer. Ik kan het toevoegen van een goeie theelepel water bijgevolg flink aanbevelen.

De afdronk is intens, kruidig en licht drogend. Verdund blijft het intens, maar vooral een pak zoeter (en naar mijn mening beter).

Ik beken, ik had hier net iets meer van verwacht. Dat neemt niet weg dat het, zijn leeftijd indachtig, best een indrukwekkende malt geworden is. Maar hij moet echt wel wat water krijgen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).