Distilleerderij: Lindores Abbey
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Lindores MCDXCIV, OB 2021, Bourbon, Sherry & Wine Barrique, 40.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

40.000

Afgelopen zomer verscheen de langverwachte eerste release van deze nieuwe Lowland distilleerderij (althans degene die voor het grote publiek beschikbaar werd gemaakt). Ik beken dat ik niet zo goed weet wat het verschil is met deze release die op hetzelfde moment verscheen onder de noemer ‘Lindores Abbey Single Malt Scotch MCDXCIV’, want de compositie is dezelfde, het alcoholpercentage is hetzelfde… Toch maar eens even H2H zetten.

Op de neus is het erg gelijkaardig: zoet en snoeperig. Granny Smith appels in de pan, hazelnoten en kiwi. Deze is net iets minder zoet maar hij ruikt tevens iets meer naar gist zonder te storen.

Lekker olieachtig, zoet en snoeperig net als zijn broertje. Erg fruitig op banaan, peer, appel en wat kruidigheid te danken aan het wijnvat in de mix. Karamel en toffee verschijnen ook hier. Dit is ook lekker, maar hij haalt het niveau van de Commemorative First Release net niet. Kieper hier nog een lepel bruine suiker in en we hebben een identieke tweeling. Maar die suiker ontbreekt, dus.

Eerder korte, zoete en zacht kruidige afdronk.

Hij heeft nog een weg af te leggen, maar het potentieel is duidelijk. Het enige verschil dat ik kan detecteren is… het label (en de oplage, natuurlijk, van deze zijn er 40.000 gebotteld). Afgezien daarvan zijn het mijn inziens quasi identieke whiskies. Wel, niet helemaal, maar close enough. Deze is iets minder rond, iets minder zoet. Maar aangezien ze allebei erg vriendelijk geprijsd zijn, stoort het niet dat ze zo erg op elkaar lijken. Ze krijgen zelfs dezelfde score.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).