Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Bas-Armagnac De Belair 27 Year Old 1993, 120 bts
Kleur: koper
ABV: 52.20%

Droge Kelder

Het gaat hard bij de Duitse jongens van Grape of the Art. Hun zesde release is zonet verschenen! En deze keer betreft het een Bas-Armagnac van het Domaine De Belair (soms ook De Bel-Air), eentje waar ik verdacht weinig info over terug kan vinden. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat deze producent uit Gascogne reeds is opgehouden met produceren. Dit vloeibare goud, gemaakt van de Baco druif – rijpte 27 jaar lang in een droge kelder. GotA kon 120 flessen bemachtigen (de rest van het vat ging blijkbaar naar de States).

De neus is verrassend… anders. Het begint eerder zuur. Denk ananas en physalis. Pas na enkele minuten ademen komt daar ook wat donker fruit aan te pas, een karrenvracht aan karamel en een hele reep melkchocolade. Floraal, ook. Wordt plots erg romig. Wat gekonfijte appelsienschillen en hazelnoten steken de kop op. Hoe langer hij in het glas vertoeft, hoe beter hij begint te ruiken, echt waar.

Hij is, ondanks de vatsterkte, zijdezacht, maar wel onmiddellijk flink kruidig. Denk nootmuskaat en kruidnagel, maar ook iets van munt. Dan volgen het donkerzoete, bijna obligate fruit, maar dat wordt hier wel netjes aangevuld een warme abrikozenconfituur en wat toetsen van espresso, chocolade en appelsienzeste. Heerlijk.

De afdronk is lang en bitterzoet op houtkruiden en appelsien.

Leuke, aparte Bas-Armagnac, maar om hier nog een fles van te pakken te krijgen… dat is een ander paar mouwen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).