Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bas-Armagnac: De Belair 27 Year Old 1993 Grape of the Art

Tasting Notes Posted on 24/08/2022 16:39

Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Bas-Armagnac De Belair 27 Year Old 1993, 120 bts
Kleur: koper
ABV: 52.20%

Droge Kelder

Het gaat hard bij de Duitse jongens van Grape of the Art. Hun zesde release is zonet verschenen! En deze keer betreft het een Bas-Armagnac van het Domaine De Belair (soms ook De Bel-Air), eentje waar ik verdacht weinig info over terug kan vinden. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat deze producent uit Gascogne reeds is opgehouden met produceren. Dit vloeibare goud, gemaakt van de Baco druif – rijpte 27 jaar lang in een droge kelder. GotA kon 120 flessen bemachtigen (de rest van het vat ging blijkbaar naar de States).

De neus is verrassend… anders. Het begint eerder zuur. Denk ananas en physalis. Pas na enkele minuten ademen komt daar ook wat donker fruit aan te pas, een karrenvracht aan karamel en een hele reep melkchocolade. Floraal, ook. Wordt plots erg romig. Wat gekonfijte appelsienschillen en hazelnoten steken de kop op. Hoe langer hij in het glas vertoeft, hoe beter hij begint te ruiken, echt waar.

Hij is, ondanks de vatsterkte, zijdezacht, maar wel onmiddellijk flink kruidig. Denk nootmuskaat en kruidnagel, maar ook iets van munt. Dan volgen het donkerzoete, bijna obligate fruit, maar dat wordt hier wel netjes aangevuld een warme abrikozenconfituur en wat toetsen van espresso, chocolade en appelsienzeste. Heerlijk.

De afdronk is lang en bitterzoet op houtkruiden en appelsien.

Leuke, aparte Bas-Armagnac, maar om hier nog een fles van te pakken te krijgen… dat is een ander paar mouwen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Armagnac-Ténarèze: Séailles 32 Year Old 1988 Grape of the Art

Tasting Notes Posted on 24/08/2022 12:27

Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac-Ténarèze Séailles 32 Year Old 1988, 205 bts
Kleur: koper
ABV: 50%

Indrukwekkend

In maart van dit jaar proefde ik mijn eerste Armagnac-Ténarèze en dat beviel me toen bijzonder. Vandaag proef ik mijn tweede. Grappig genoeg betreft het er weer eentje van Séailles die, net als de eerste die ik proefde, gebotteld werd door het Duitse Grape of the Art. Deze werd in 1988 te slapen gelegd en in 2021 gebotteld op 50% (wat vatsterkte blijkt te zijn).

Hallo, kroket! Oké, zet u schrap. In willekeurige volgorde: perzik, abrikoos, amandelolie (!), pruim, rozijn, pruimtabak, kamille, jasmijn, bergamotolie, violetjes en demerara suiker! Uitstekende neus, hoor. Er zit zelfs slechts een hint van hout in. Machtig.

Zijdezacht op de tong. De reeks van de neus is ook hier vertegenwoordigd, doch nog verder aangevuld met flink wat houtkruiden (kruidnagel, saffraan en pepers) en mooie toetsen van tamme kastanje, melkchocolade en toffee. Indrukwekkend lekker en bijzonder elegant tegelijkertijd.

In de heerlijke lange afdronk moet het fruit langzaam maar zeker plaatsmaken voor een bittertje als van kastanjes en kamillethee.

Ténarèze… ik moet daar echt meer van proeven.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bas-Armagnac: Domaine de la Tuilerie 1974

Tasting Notes Posted on 24/08/2022 06:25

Bottelaar: Domaine de la Tuilerie
Regio: Frankrijk
Fles: Bas-Armagnac Domaine de la Tuilerie 1974, b. 2017
Kleur: koper
ABV: 41%

Gascogne

Traditioneel stookt La Tuilerie haar eau-de-vie in december in een alambic armagnacais van Ortes, een toestel uit 1949. Zo’n 17u is nodig om één vat van 420 liter af te vullen. Die vaten werden trouwens uitsluitend met eik uit het bos van Gascogne gemaakt. In het glas zit een Bas-Armagnac van 43 jaar oud, gestookt in 1974 en gebotteld in 2017. Het betreft een jaargang die ze bij La Tuilerie niet meer voorradig hebben (hun oudste is momenteel van 1982), dus ik prijs me gelukkig dit nog te kunnen proeven. Het is nog maar mijn 5e uit de regio Bas-Armagnac.

Heerlijk aromatische neus op zachte houttonen aangevuld met appelsien, pruimen en tabak. In de verte een toets van houtlijm, maar hij stoort allerminst. Groene thee, ahornsiroop, anijs. Mooi!

Licht olieachtig en meteen zacht drogend door de tannine, maar hij blijft voldoende zoet om te amuseren. Lekker pittig gekruid, dat zeker wel. Nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper. Ondanks verwoede pogingen van het fruit, zet het drogende effect zich flink door.

Dat zorgt er voor dat de afdronk net een tikkeltje te droog wordt en zelfs licht astringent.

Hij was heel erg goed begonnen, maar de invloed van het hout is er een beetje over.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).