Bottelaar: Domaine de la Tuilerie
Regio: Frankrijk
Fles: Bas-Armagnac Domaine de la Tuilerie 1974, b. 2017
Kleur: koper
ABV: 41%

Gascogne

Traditioneel stookt La Tuilerie haar eau-de-vie in december in een alambic armagnacais van Ortes, een toestel uit 1949. Zo’n 17u is nodig om één vat van 420 liter af te vullen. Die vaten werden trouwens uitsluitend met eik uit het bos van Gascogne gemaakt. In het glas zit een Bas-Armagnac van 43 jaar oud, gestookt in 1974 en gebotteld in 2017. Het betreft een jaargang die ze bij La Tuilerie niet meer voorradig hebben (hun oudste is momenteel van 1982), dus ik prijs me gelukkig dit nog te kunnen proeven. Het is nog maar mijn 5e uit de regio Bas-Armagnac.

Heerlijk aromatische neus op zachte houttonen aangevuld met appelsien, pruimen en tabak. In de verte een toets van houtlijm, maar hij stoort allerminst. Groene thee, ahornsiroop, anijs. Mooi!

Licht olieachtig en meteen zacht drogend door de tannine, maar hij blijft voldoende zoet om te amuseren. Lekker pittig gekruid, dat zeker wel. Nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper. Ondanks verwoede pogingen van het fruit, zet het drogende effect zich flink door.

Dat zorgt er voor dat de afdronk net een tikkeltje te droog wordt en zelfs licht astringent.

Hij was heel erg goed begonnen, maar de invloed van het hout is er een beetje over.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).