Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac-Ténarèze Séailles 32 Year Old 1988, 205 bts
Kleur: koper
ABV: 50%

Indrukwekkend

In maart van dit jaar proefde ik mijn eerste Armagnac-Ténarèze en dat beviel me toen bijzonder. Vandaag proef ik mijn tweede. Grappig genoeg betreft het er weer eentje van Séailles die, net als de eerste die ik proefde, gebotteld werd door het Duitse Grape of the Art. Deze werd in 1988 te slapen gelegd en in 2021 gebotteld op 50% (wat vatsterkte blijkt te zijn).

Hallo, kroket! Oké, zet u schrap. In willekeurige volgorde: perzik, abrikoos, amandelolie (!), pruim, rozijn, pruimtabak, kamille, jasmijn, bergamotolie, violetjes en demerara suiker! Uitstekende neus, hoor. Er zit zelfs slechts een hint van hout in. Machtig.

Zijdezacht op de tong. De reeks van de neus is ook hier vertegenwoordigd, doch nog verder aangevuld met flink wat houtkruiden (kruidnagel, saffraan en pepers) en mooie toetsen van tamme kastanje, melkchocolade en toffee. Indrukwekkend lekker en bijzonder elegant tegelijkertijd.

In de heerlijke lange afdronk moet het fruit langzaam maar zeker plaatsmaken voor een bittertje als van kastanjes en kamillethee.

Ténarèze… ik moet daar echt meer van proeven.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).