Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 9 Year Old 2008/2018, Single Cask Bottling Batch 15, Port Pipe #2048, 858 bts
Kleur: brons
ABV: 61.7%

Ribbetjes

Jarenlang lanceerde BenRiach elk jaar een zogenaamde ‘Batch’ van single cask bottelingen. In 2018 waren ze al aan hun 15e batch toe en deze 9-jarige verscheen daarin. Het betreft een geturfde spirit die net geen tien jaar op een port pipe gerijpt heeft. Het alcoholpercentage bewijst dat de engelen niet altijd even gulzig zijn.

Yup: porto en turf. De neus barst van rood fruit en een heerlijke Serrano ham. Zoet, umami en zilt tegelijkertijd. Daarnaast nog iets metalig en iets van pijptabak en een vreemde toets waar ik even aan moet wennen. Ik kan het niet anders omschrijven dan planten rond een stilstaande plas in volle zon. Penetrant, eerlijk gezegd. Maar… het werkt wel. Een theelepeltje water maakt dat die vreemde geur plaatsmaakt voor flink wat zoetigheid, wat ik in dit geval een pak aangenamer vind.

Hola! Da’s een trap tegen de tanden! Ik voel deze slok mijn slokdarm schroeien! Nadat de brand in mijn mond een beetje geblust is, krijg ik vooral rode bessen, frambozen en turf met een mooie rookontwikkeling, maar weinig meer. Te heet. Hier moet water bij. Dan wordt hij een pak toegankelijker (doh!) en vooral ook fruitiger. De umami toets wordt dan vervangen door één en al fruitigheid. En de malt wordt bovendien een tikkeltje romig. Dit staat me erg aan.

Puur is de afdronk warm en kruidig, maar niet bepaald lang, eerlijk gezegd. Verdund, daarentegen, is hij wel lang, warm, zoet, kruidig en licht drogend. Ribbetjes op de BBQ op het sterfbed – hoera!

Wow, een flink bom, maar deze is (voor mij) niet doenbaar zonder water. Dikke merci, Ivan!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).