Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 11 Year Old 2008/2019 Malts of Scotland, Sherry Hogshead MoS#19023, 286 bts
Kleur: koper
ABV: 53.9%

Zippo

Ik beken, het was al even geleden dat ik nog eens een release van de bekende Duitse bottelaar Malts of Scotland aan de lippen had gezet. Dit is een jonge BenRiach uit 2008 die op een sherry vat gerijpt heeft. Na 11 jaar leverde dat bijna 300 flessen op vatsterkte op.

De neus is erg aromatisch en zelfs een tikkeltje waxy. Ik ruik geparfumeerde kaarsen, bruine suiker, verse abrikozen en gedroogde perziken. Karamel en gekonfijte appelsienen. Daarnaast nog wat toetsen van de eik, in de vorm van woodsmoke en kruiden. Helemaal weggestopt – en da’s maar goed ook – zit een kleine hint van sulfer, alsof iemand achteraan in de klas met zijn Zippo zit te spelen.

Romige body. Meteen erg kruidig. Kruidnagel, kaneel, gember en zwarte peper. Karamel en bruine suiker komen eerst, gevolgd door abrikozen en perziken. Flink pikant, hoor. De alcohol laat zich goed voelen. Rozijnen en pomelo komen het feestje vervoegen. Erg rijk en volmondig, deze BenRiach.

Terwijl de kruiden stilletjes aan uitdoven, krijg ik typische sherrytoetsen in de vorm van gedroogd fruit, aangevuld met wat hazelnoten en een hint van banaan – deze finish is erg lang!

Uitstekend. Dankjewel, Manny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).