Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 25 Year Old 1996/2021, Liquid Treasures ‘Retro’, Hogshead, 246 bts
Kleur: stro
ABV: 45.6%

Vlierbloesem

Een BenRiach van een kwarteeuw oud, da’s iets waar ik me graag even aan zet. Liquid Treasures bottelde deze in hun zogenaamde ‘Retro Series’, met bijpassend retro label. Het betreft een single hogshead dat 246 flessen opleverde, weliswaar teruggevallen (of teruggebracht?) naar 45.6%.

Lichte en zomerse neus op allerhande geel fruit met een karrenvracht aan vanille, enkele boterbloempjes, vlierbloesems en citrusvruchten, maar tegelijkertijd ook een prettige toets van menthol en helemaal op de achtergrond zelfs een hint van turf. Fris!

De body is aan de lichte kant. Op smaak is hij nog zoeter dan op de neus. En bijzonder snoeperig. Dit doet me aan zuurtjes denken, gemixt met Haribo beertjes. Vanille bij de vleet, maar ook citroen- en vlierbloesemsap. Complex is dit niet, maar saai evenmin. Je moet er gewoon je tijd voor nemen. Er is voldoende aan de gang.

De afdronk is wat aan de korte kant, blijft snoeperig zoet (en gaat nu stilaan toch een beetje over de top) en zacht gekruid.

Ideale zomerdram. Pakweg 230 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).