Distilleerderij: Distillerie Martinaud
Regio: Frankrijk
Fles: Martinaud XO Suprême, Grande Champagne
Kleur: brons
ABV: 40%

Chantillac

Martinaud is een cognachuis uit Chantillac (slechts 300 inwoners!) in het departement Charente uit het arrondissement Cognac. Van hun XO wordt gezegd dat het nectar betreft uit de Grande Champagne die teruggaat tot de jaren 1950, wat me erg sterk lijkt – wellicht een veralgemening over hun stocks. Immers, XO betekent ‘minstens 6 jaar gerijpt’, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat deze meer dan 70 jaar gerijpt heeft, want hij is te koop voor zo’n 100 EUR. Whatever. Ik scoorde een sample op het MEUG Rooftop Bar Festival.

Ik heb ‘m nog maar net geschonken of de ruimte vult zich al onmiddellijk met de heerlijke geur van overrijp en gekarameliseerd fruit en vers geboend leder. Een boeketje wilde bloemen. Mokatine en gebakken banaan. Wat mooi. Erg elegant!

De body is eerder licht, maar op smaak scoort hij goed. Mierzoet op parma violetjes met wat nootmuskaat. Gekonfijte pruim en wat rozijntjes. Zelfs een snoeperige hint van gummi bears, wat ik best kan appreciëren.

De afdronk is lang, donkerzoet en bevredigend.

Een heerlijke after-dinner cognac. Aanrader.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).