Producent: Distillerie Chartreuse
Regio: Frankrijk
Fles: Chartreuse Verte
Kleur: groen
ABV: 55%

#7fff00

Chartreuse is een kruidenlikeur genoemd naar het kartuizerklooster in de Franse Alpen nabij Grenoble die in 1764 voor het eerst werd geproduceerd. Hij gemaakt van een elixir waarvan de monniken in al 1605 het ingewikkelde recept in handen kregen. Straf genoeg werd dat recept toen reeds als oud gezien. Daarnaast wordt dit elixir versterkt met niet minder dan 130 kruiden, planten en specerijen. Er zijn verschillende soorten, maar de groene en de gele zijn de bekendste. Ze bevatten dezelfde 130 botanicals, maar worden in verschillende verhoudingen gebruikt om de verschillende versies te maken. De groene – die nu in mijn glas zit en gebotteld werd op 55% – is de meest populaire. Ik kocht mijn flesje in Voreppe, niet zo ver van de stad Voiron waar hij geproduceerd wordt sinds 1840 (het merk Chartreuse werd door Père Garnier gedeponeerd in 1852). Weetje: de likeur wordt niet bijgekleurd!

De neus is zacht en onmiddellijk erg herbaal. Staartpeper, dennennaalden, boomschors, munt, gember, hars, peterselie, basilicum, tijm, kamille, theeblaadjes, marjolein, beukenhout, citrusfruit en een hint van anijs. Doet heel even aan kauwgom denken.

Ja, dat plakt, hé! Stroperige structuur die onmiddellijk lekker zoet is, maar dat wordt direct bijgetreden door een heel panoplie aan kruidige toetsen, waarbij de thee, anijs en munt leiden. Dit lust ik zeer zeker!

De afdronk is best lang te noemen en begint erg zoet, maar wordt gaandeweg licht bitter en droog als van te lang getrokken kamillethee. Zalig.

Zalig, tegen mijn initiële verwachtingen in. En het schijnt dat hij in de fles nog verder ontwikkelt, dus da’s iets om naar uit te kijken. Leuk weetje: #7fff00 is de officiële hexadecimale code voor de typische groene tint, die overigens simpelweg Chartreuse werd genoemd. Uiteraard, zou ik bijna zeggen.

Chartreuse Cardinale

Het hoeft niet te verbazen dat er zelfs een ‘officiële’ cocktail bestaat die de groene en de gele Chartreuse samenbrengt. De Chartreuse Cardinale bestaat uit 2/3e groene en 1/3e gele Chartreuse. Gewoon met een blokje ijs en genieten maar! Probeer zeker ook de Chartreuse Episcopale (verhoudingen gewoon omkeren).

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).