Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Likeur : Chartreuse Cuvée des MOFS

Tasting Notes Posted on 23/08/2022 16:14

Producent: Distillerie Chartreuse
Regio: Frankrijk
Fles: Chartreuse Cuvée des Meilleurs Ouvriers de France Sommeliers
Kleur: geel
ABV: 45%

Favoriet

De Chartreuse Cuvée des MOFS is een speciale versie van de Chartreuse Jaune, ontstaan uit de samenwerking tussen de paters van Chartreuse en de Franse sommeliersgilde Meilleurs Ouvriers de France Sommeliers – kortweg MOFS. De sommeliers kregen de uitdaging een eigen stijl te creëren en dit zonder toegang te krijgen tot het eeuwenoude recept. Hij verscheen voor het eerst in 2008 en is iets minder zoet dan de klassieke Charteuse Jaune.

Zachte, doch prikkelende neus vol kruiden met gentiaan, peper en anijs op kop, gevolgd door munt en citroengras. Flink floraal. Houdt wat dat betreft het midden tussen de groene en gele likeur.

Deze is zo mogelijks nog stroperiger dan de twee klassiekers. Dit kan je bijna met een lepeltje eten. Heeft de viscositeit van een hoestsiroop.

Florale, kruidige, maar vooral honingzoete finish die erg lang blijft hangen.

Zoet en kruidig zoals beloofd en wederom perfect het midden tussen de twee – en wat dat betreft meteen mijn favoriet van de drie. Tja… er zal al het woord ‘meilleurs’ in de titel, hé…

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Likeur : Chartreuse Jaune

Tasting Notes Posted on 23/08/2022 12:13

Producent: Distillerie Chartreuse
Regio: Frankrijk
Fles: Chartreuse Jaune
Kleur: geel
ABV: 43%

Kartuizenklooster

Naast de populaire – maar toch niet zo makkelijk vast te krijgen – groene Chartreuse, bestaan er nog een aantal andere. Maar het ‘kleine’ broertje van de groene is zonder enige twijfel de gele, die voor het eerst gemaakt werd in 1838, du’s dik 70 jaar na de groene. De verschillen zitten niet zozeer in het gebruik van de verschillende botanicals (ook voor de gele worden dezelfde 130 planten, kruiden en specerijen gebruikt), maar wel in de verhouding van de botanicals en de rijpingstijd in de eikenhouten vaten. Deze gele zit op 43%. Wist-je-dat-je: Grande Chartreuse is het moederhuis en het allereerste klooster van de kartuizers, gesticht in 1084 op zo’n 20 kilometer ten noorden van Grenoble. De productie van deze likeur is hun belangrijkste bron van inkomsten. Trouwens, net als de groene Chartreuse is de gele absoluut niet bijgekleurd!

De neus is zacht, maar wel meteen lekker spicy. Kurkuma en steranijs worden aangevuld met honing en citrusfruit. Flink floraal en zoet. Lavendel en tijm. Ik krijg ook nog hints van boomschors en nootmuskaat. Doet heel even aan gin denken.

Stroperig mondgevoel met onmiddellijk de zoetigheid van honing en zelfs rietsuiker. Dit plakt geweldig aan de tanden, hoor. De florale toetsen en de kurkuma laten zich onmiddellijk opmerken. Dit gaat gevaarlijk vlot binnen.

De afdronk is mierzoet en floraal.

Ik vind dit absoluut heerlijk. Chartreuse wordt best gekoeld geserveerd (zo’n 12° C) of met een blokje ijs, maar kan ook een erg leuke toets geven aan menig cocktail. Doe maar eens een scheutje in je klassieke G&T of maak een Chartreuse Mule ter vervanging van de klassieke Moscow Mule. Heerlijk!

Chartreuse Episcopale

Het hoeft niet te verbazen dat er zelfs een ‘officiële’ cocktail bestaat die de groene en de gele Chartreuse samenbrengt. De Chartreuse Episcopale bestaat uit 2/3e gele en 1/3e groene Chartreuse. Gewoon met een blokje ijs en genieten maar! Probeer zeker ook de Chartreuse Cardinale (verhoudingen gewoon omkeren).

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Likeur : Chartreuse Verte

Tasting Notes Posted on 23/08/2022 07:12

Producent: Distillerie Chartreuse
Regio: Frankrijk
Fles: Chartreuse Verte
Kleur: groen
ABV: 55%

#7fff00

Chartreuse is een kruidenlikeur genoemd naar het kartuizerklooster in de Franse Alpen nabij Grenoble die in 1764 voor het eerst werd geproduceerd. Hij gemaakt van een elixir waarvan de monniken in al 1605 het ingewikkelde recept in handen kregen. Straf genoeg werd dat recept toen reeds als oud gezien. Daarnaast wordt dit elixir versterkt met niet minder dan 130 kruiden, planten en specerijen. Er zijn verschillende soorten, maar de groene en de gele zijn de bekendste. Ze bevatten dezelfde 130 botanicals, maar worden in verschillende verhoudingen gebruikt om de verschillende versies te maken. De groene – die nu in mijn glas zit en gebotteld werd op 55% – is de meest populaire. Ik kocht mijn flesje in Voreppe, niet zo ver van de stad Voiron waar hij geproduceerd wordt sinds 1840 (het merk Chartreuse werd door Père Garnier gedeponeerd in 1852). Weetje: de likeur wordt niet bijgekleurd!

De neus is zacht en onmiddellijk erg herbaal. Staartpeper, dennennaalden, boomschors, munt, gember, hars, peterselie, basilicum, tijm, kamille, theeblaadjes, marjolein, beukenhout, citrusfruit en een hint van anijs. Doet heel even aan kauwgom denken.

Ja, dat plakt, hé! Stroperige structuur die onmiddellijk lekker zoet is, maar dat wordt direct bijgetreden door een heel panoplie aan kruidige toetsen, waarbij de thee, anijs en munt leiden. Dit lust ik zeer zeker!

De afdronk is best lang te noemen en begint erg zoet, maar wordt gaandeweg licht bitter en droog als van te lang getrokken kamillethee. Zalig.

Zalig, tegen mijn initiële verwachtingen in. En het schijnt dat hij in de fles nog verder ontwikkelt, dus da’s iets om naar uit te kijken. Leuk weetje: #7fff00 is de officiële hexadecimale code voor de typische groene tint, die overigens simpelweg Chartreuse werd genoemd. Uiteraard, zou ik bijna zeggen.

Chartreuse Cardinale

Het hoeft niet te verbazen dat er zelfs een ‘officiële’ cocktail bestaat die de groene en de gele Chartreuse samenbrengt. De Chartreuse Cardinale bestaat uit 2/3e groene en 1/3e gele Chartreuse. Gewoon met een blokje ijs en genieten maar! Probeer zeker ook de Chartreuse Episcopale (verhoudingen gewoon omkeren).

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).