Producent: Distillerie Chartreuse
Regio: Frankrijk
Fles: Chartreuse Jaune
Kleur: geel
ABV: 43%

Kartuizenklooster

Naast de populaire – maar toch niet zo makkelijk vast te krijgen – groene Chartreuse, bestaan er nog een aantal andere. Maar het ‘kleine’ broertje van de groene is zonder enige twijfel de gele, die voor het eerst gemaakt werd in 1838, du’s dik 70 jaar na de groene. De verschillen zitten niet zozeer in het gebruik van de verschillende botanicals (ook voor de gele worden dezelfde 130 planten, kruiden en specerijen gebruikt), maar wel in de verhouding van de botanicals en de rijpingstijd in de eikenhouten vaten. Deze gele zit op 43%. Wist-je-dat-je: Grande Chartreuse is het moederhuis en het allereerste klooster van de kartuizers, gesticht in 1084 op zo’n 20 kilometer ten noorden van Grenoble. De productie van deze likeur is hun belangrijkste bron van inkomsten. Trouwens, net als de groene Chartreuse is de gele absoluut niet bijgekleurd!

De neus is zacht, maar wel meteen lekker spicy. Kurkuma en steranijs worden aangevuld met honing en citrusfruit. Flink floraal en zoet. Lavendel en tijm. Ik krijg ook nog hints van boomschors en nootmuskaat. Doet heel even aan gin denken.

Stroperig mondgevoel met onmiddellijk de zoetigheid van honing en zelfs rietsuiker. Dit plakt geweldig aan de tanden, hoor. De florale toetsen en de kurkuma laten zich onmiddellijk opmerken. Dit gaat gevaarlijk vlot binnen.

De afdronk is mierzoet en floraal.

Ik vind dit absoluut heerlijk. Chartreuse wordt best gekoeld geserveerd (zo’n 12° C) of met een blokje ijs, maar kan ook een erg leuke toets geven aan menig cocktail. Doe maar eens een scheutje in je klassieke G&T of maak een Chartreuse Mule ter vervanging van de klassieke Moscow Mule. Heerlijk!

Chartreuse Episcopale

Het hoeft niet te verbazen dat er zelfs een ‘officiële’ cocktail bestaat die de groene en de gele Chartreuse samenbrengt. De Chartreuse Episcopale bestaat uit 2/3e gele en 1/3e groene Chartreuse. Gewoon met een blokje ijs en genieten maar! Probeer zeker ook de Chartreuse Cardinale (verhoudingen gewoon omkeren).

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).