Distilleerderij: Sullivans Cove
Regio: Australië
Fles: Sullivans Cove 2000/2010, bourbon cask #HH0200, 149 bts
Kleur: vol goud
ABV: 60.0 %

Gebalanceerd & Clean

Mijn allereerste Sullivans Cove! Opgericht in 1994 in Tasmanië was de reputatie in die eerste jaren niet bepaald flatterend, maar in 1999 werd de distilleerderij onder nieuw bestuur geplaatst, in 2004 verhuisde de distilleerderij naar Cambrigde en tegen 2007 begon het tij te keren. Jim Murray gaf hun American Oak een dikke 95/100 in zijn bijbel en in 2014 wonnen ze zelfs de titel Best Single Malt Whisky in the World op de Word Whiskies Awards met hun single cask HH0525. De rest is geschiedenis, zeg maar. Ik proef een single bourbon cask dat in 2010 gebotteld werd, voordat de distilleerderij naam en faam verwierf.

Heerlijk zoet op suikerspin, abrikozen en vanille. Appelmoes en gekonfijte perzik, snoeperig lekker. Denkt u soms ook in kleuren wanneer u een whisky ruikt? Ik kan de kleur goudgeel niet uit mijn hoofd krijgen.

De aanzet is stevig met wat houtkruiden, maar hier hoeft zeker geen water bij. De smaak is een prima verderzetting van de neus, met een waxy randje. Bijzonder aangenaam en toegankelijk.

De afdronk duurt een eeuwigheid en blijft snoeperig zoet, terwijl het hout een lichte kruidigheid toevoegt die de mond helemaal warm houdt.

Prima gebalanceerde, erg cleane Australische (Tasmaanse) whisky.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).