Distilleerderij: Bimber
Regio: U.K.
Fles: Bimber Belgium Edition, cask #194 for Top Malts, OB 2021, 257 bts
Kleur: goud
ABV: 58.4 %

Top Malt

Pas in 2016 werd het eerste vat bij Bimber – net buiten Londen – afgevuld. De Belgische whiskyshop Top Malts was er als de kippen bij om een vaatje speciaal voor hen te laten bottelen als ‘The Belgium Edition’. Hij werd gebotteld van een single bourbon cask op vatsterkte, dik 58%.

Uitnodigende, zoete neus op een karrenvracht aan vanille, petit beurre koekjes, peren, melkchocolade en gekarameliseerd hout. Een tikkeltje snoeperig op witte spekken, met een zacht pikant randje als van zwarte peper. Een enkele druppel limoensap op de achtergrond. Ik wordt hier blij van.

Prima body. Plakt aan de tanden. Vanille en graankoekjes komen eerst, gevolgd door guimauve (hoera!), spekken, limoensap en eucalyptus. Flink pikant nu met peper en gember. Zoethout komt opzetten, terwijl iets van suikerspin zich ontwikkeld. Zei ik al dat ik hier blij van wordt? En nog geen klein beetje ook. Stevige jongen, hoor.

Gezellig lange en kruidige afdronk, maar aan het eind van de rit blijft de mond helemaal droog achter. Da’s geen enkel probleem.

Het beste wat ik van deze distilleerderij al geproefd heb (note to self: niet leuteren, onnozelaar, het is nog maar je derde whisky van deze distilleerderij). Prima selectie van Top Malts, want dit is een top malt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).