Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Wreck of the Juniata 18 Year Old 2003/2021, CaskAid for Crann, PX Refill Octave Finish
Kleur: oud goud
ABV: 51.7%

Blockship

In de Inganess Bay bij Orkney kan je het wrak van de Juniata vinden, een schip dat in 1918 getorpedeerd werd door een Duitse U-Boot. Ondanks de schade kon het schip – dat toen nog de Sprocol heette – de droogdokken van Hull bereiken en hersteld worden. Het schip werd herdoopt tot Juniata en deed nog twintig jaar dienst als olietanker. Op 17 april 1940 werd het doelbewust tot zinken gebracht voor de kust van Orkney als zogenaamd ‘blockship’. Deze kleine streep geschiedenis dient enkel om aan te geven dat we zonder enige twijfel een Highland Park in het glas hebben zitten, gebotteld door het Belgische CaskAid voor de whiskyclub Crann uit Boom.

Uitstekende neus op abrikozen, perziken, Sevilla appelsienen en mirabellen, maar dan wel verpakt in een heerlijk jasje van heide, zachte turf, zeezout en rook. Het DNA van HP blijft netjes overeind, terwijl het PX-vat hem van een extra fruitig zoetje voorziet. Zalig, gewoon.

Lekker volmondig, bijna romig en perfect drinkbaar zonder water. Naast het typische zilte randje en wat aardse toetsen, zachte rook en heide – typisch voor het huis – komt ook op de tong het fruit er mooi uit, voornamelijk abrikozen en appelsien, maar ook een hint van ananas op de BBQ. Prima balans.

De afdronk is heerlijk lang, best kruidig en rokerig en simpelweg bijzonder bevredigend.

Uitstekende vatselectie. Dankjewel voor het sample, Bruno!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).