Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Triple Hop Citra 2012 Selection, 33cl
Kleur: licht blond
ABV: 9.5%

THT

Vandaag de dag is de Duvel Tripel Hop Citra courant verkrijgbaar, maar dat was ooit anders. De brouwers bij Moortgat gingen in 2007 voor het eerst aan de slag met een derde hopsoort om hun bekende bier een verrassende toets en extra bitterheid te schenken. Ik vond in mijn kelder nog een flesje van die eerste release waarop in een cirkel op het label vermeld staat ‘Dry Hopped with Citra 2012 Selection’. De vervaldag op het flesje was 2014. Nou, ja: THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’, wat een groot verschil is met TGT oftewel ‘te gebruiken tot’. Hopelijk is deze nog drinkbaar. Hij schenkt amberkleurig – een pak donkerder dan je van Duvel zou verwachten – maar de spierwitte kraag blijft als vanouds lang staan.

De licht bittere aroma’s van Duvel tekenen wel present, maar je merkt dat deze zijn beste tijd gehad heeft. Hij wordt wat ontsierd door een licht putgeurtje (in whiskytermen kennen we dit als OBE oftwel Old Bottle Effect), terwijl het tropische fruit als perzik en citroen hier duidelijk al aan het rotten zijn. Dat maakt het niet geheel onaangenaam, maar is verre van top.

Hij blijft lekker fris en fruitig, maar ook hier stel ik vast dat ik dit flesje veel te lang in de kelder had staan. Men zegt wel eens dat bier niet echt slecht wordt – of dat je op z’n minst niet ziek kan worden van het drinken van oud bier – maar blij wordt ik hier niet van. Weg is de typische bitterheid. Hier maakt ze plaats voor een ietwat verschaalde fruitigheid. Jammer.

De afdronk is ongenadig lang en weeïg.

Het is helemaal mijn eigen schuld, natuurlijk. Deze had ik veel eerder moeten schenken. En dan te bedenken dat ik nog 12 van deze flesjes heb staan.

Geproefd door Mark Dermul op 16-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)