Distilleerderij: Héritage de René Rivière
Regio: Frankrijk
Fles: Malternative Belgium #15 La Roseraie, Borderies, 44 bts
Kleur: koper
ABV: 40.2%

Rozentuin

Miljaarde, van deze La Roseraie zijn ocharme 44 flessen beschikbaar… alhoewel beschikbaar niet het juiste woord is, want deze fles is – ondanks onlangs gebotteld – nog erg moeilijk te vinden. Het betreft een cognac – Lot 11, dus erg oud inderdaad want slaat voor alle duidelijkheid op 1911! – uit de Borderies. La Roseraie, wat zoveel betekent als ‘de rozentuin’ werd gebotteld op 40.2%. Voor de kenners onder ons: de allereerste release van Malternative Belgium was eveneens afkomstig van dit huis. Ik wil toch, alvorens dit aan de lippen te zetten, nog eens herhalen dat deze cognac in 1911 werd geproduceerd. Hij ging in 1983 op dame jeanne, wat betekent dat hij maar liefst 72 jaar gerijpt heeft, wat hier meteen één van de oudste cognac van maakt die ik ooit proefde.

De neus is verrassend helder en floraal – vandaar de rozentuin, natuurlijk – op kweepeer en mandarijn, mango, perzik en abrikozen. Iets van tabaksbladeren op de achtergrond. Een hint van vermolmd hout. Mijn god, dit is fris en fruitig en dat na 72 jaar op vat! Ongelooflijk.

De body is eerder licht, maar desalniettemin mondvullend. Lekker kruidig op nootmuskaat, oregano en staartpeper, terwijl het heldere fruit langzaam maar zeker de overhand neemt. Wat een fruitbommetje, zeg. Succulent, fris en zomers, echt waar. Ik wordt hier gewoon van mijn sokken geblazen.

De afdronk is lang, zoet, kruidig en absoluut bevredigend.

Hallelulja! Je telt (telde?) hier wel 700 EUR voor neer, maar wat een genot!

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).