Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 11 Year Old 2010/2021 Mr Hyde, Boogieman Import, Sherry Butt, 69 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.3%

Mr Edward Hyde

Robert Louis Stevenson publiceerde in 1886 zijn boek ‘Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde’, naar verluidt geschreven als gevolg van een nachtmerrie. Hij deed slechts drie dagen over het boek van 141 pagina’s overigens. Het is vooral bekend omwille van het feit dat het ingaat op het principe van een gespleten persoonlijkheid. Boogieman Import doet met deze duo-release exact hetzelfde, want de ene fles bevat een Bunna die 12 jaar rijpte op een sherry butt, de tweede een Bunna die 11 jaar rijpte op een sherry butt. Maar ze konden qua kleur alvast niet verder uit elkaar liggen. We eindigen met Mr Hyde – het kwade schepsel Edward Hyde prijkt op het label – die zo wit is als een lijk.

De neus is flink geturfd en vertoont wat gekonfijt wit fruit (appels en peren), walnoten en kippenbouillon. Nog flink wat maritieme toetsen (denk scheepstouw) met een hint van gedroogde vis. Erg naakt, als u begrijpt wat ik bedoel. Een dieselwalm van een vissersboot in de verte. Erg goed.

Op smaak is hij in eerste instantie verrassend zoet op vanille en crème brûlée alvorens de turf het geheel in een rokerig dekentje wikkelt en er wat donkerder toetsen van fruit verschijnen. Maar vergis u niet: de sherry heeft hier amper gesproken. Ik ben zelfs verbaast dat dit een sherry butt was! Dat neemt niet weg dat ik dit erg lekker vind. Doet me wat denken aan jonge Coal Ila of Ledaig en daar mag je mij voor uit bed halen.

De afdronk begint rokerig, maar naarmate de turf langzaam uitdooft, komt het witte boomgaardfruit terug piepen.

Inderdaad, dit is van een heel ander kaliber dan Dr Jekyll. In die optiek hebben Stefan en zijn team (Vivienne, Derek en Michel) niet alleen twee erg lekkere whisky’s gebotteld, maar ook nog eens een prachtige set uitgebracht, want de whisky’s zijn inderdaad de Dr Jekyll en Mr Hyde van Bunnahabhain. Kudos!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)