Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 11 Year Old 2010/2021 Klubb23 for Dram Brothers Whisky Society Grand Duchy of Luxembourg, Rivesaltes Hogshead, 60 bts
Kleur: koper
ABV: 51.1%

Ganz lecker Saachen

Belgisch bottelaar Klubb23 selecteerde dit vaatje Bruichladdich voor de Dram Brothers Whisky Society Grand Duchy of Luxembourg… da’s een mond vol, zeg! Het betreft een jonge Laddie die op een Rivesaltes vat rijpte. Voor wie hiermee niet bekend is: da’s een Franse dessertwijn uit Rousillon, in de buurt van Narbonnen en Perpignon. Niet ver van de Middellandse Zee, dus.

De aardse tonen en stalgeuren die ik vaak met Bruichladdich associeer, zijn hier zeker present, maar worden netjes opgesmukt met de intense zoetigheid van de wijn. Gekonfijt fruit, druiven en pompelmoes. Het geheel wordt nog eens mooi in balans gebracht door een zachte zilte toets en wat houtkruiden. Prima gebalanceerde neus die me echt doet watertanden.

Op smaak is het de dessertwijn die de teugels neemt, met erg zoete en fruitige toetsen (er komen nog wat pruimpjes en rozijntjes bij), maar hij laat ruimschoots voldoende ruimte voor het typische ietwat maritieme karakter van Bruichladdich.

De middellange afdronk begint zoet (kandijsiroop!), passeert langs zout en eindigt in een zoetzure toets als van roze pompelmoes, gewikkeld in een rokerig jasje. Uitstekend!

Een zalige genietwhisky die het ook erg goed doet bij een kaastafel, echt waar. Ganz lecker Saachen zouden ze in Luxemburg zeggen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)