Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bessie 11 Year Old 2010/2022 The Whisky Jury, refill sherry butt #138, 360 bts
Kleur: goud
ABV: 56.5%

Elizabeth Williamson

Een Islay Blended Malt die naar de naam Bessie luistert? Dat moet wel een ge-teaspoon-de Laffie zijn, toch? Duidelijk genoemd naar Elizabeth Williamson, die ooit de Laphroaig distilleerderij bestierde. Van 1954 tot 1972 was ze zelfs eigenaar van de distilleerderij. Twee jaar geleden bottelde The Whisky Jury reeds een Williamson 2010, maar die zat op een bourbonvat. Dit is een sherryvat, dus ik verwacht me aan iets meer zoets.

Hoewel het op de neus zacht begint op gebakken banaan en espresso, evolueert deze jonge malt erg snel naar assen, grafiet, geitenstal en Ganda ham, zwoerd incluis. Plasticine en tuinkruiden verschijnen. Kappertjes! Olijfolie! Ik vind het absoluut geweldig.

Krachtige en herbale aanzet op rozemarijn en kamfer, kappertjes, en zwarte peper waarbij de zoetjes van het sherryvat nu toch uitgenodigd worden om zich te tonen. Denk honing, karamel, gebakken appeltjes en een geprakte banaan met graeffe suiker. Een druppeltje brak water en flink wat assen zet je even met de twee voetjes terug op de grond… in Islay dus. Fantastisch.

De lange, rokerige en lichtjes zoete afdronk is de kers op de spreekwoordelijke taart.

Gaat de Whisky Jury ooit iets bottelen dat mijn meug niet is? Ik betwijfel het sterk.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)