Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 9 Year Old 2012/2022 The Whisky Jury, Oloroso Cask Finish #09005, 120 bts
Kleur: brons
ABV: 55.3%

Moine

Het kleurtje van deze Bunna spreekt onmiddellijk tot de verbeelding. Deze jonge malt kreeg immers een finish op een oloroso sherryvat. The Whisky Jury bracht slechts 120 flessen op de markt, wat betekende dat ze via een ballot-systeem werden verkocht en ik ben maar wat blij dat ik de hand kon leggen op een fles. Op het label staat naast de naam van de distilleerderij nog ‘Moine’, wat zoveel betekent als turfmoeras in het Keltisch. Ik weet dus waar me aan te verwachten.

Ja! Op de neus is dat meteen raak. Donkerzoete toetsen van kandijsuiker en geroosterde noten, pruimenconfituur en origine chocolade, aangevuld met een ruw randje van de gist en het hout. En een heerlijke rokerigheid van de turf, natuurlijk. In de verte nog een ziltje als van gedroogde kelp en natte rotsen in de branding. Ik ben al verkocht.

Hij zet olieachtig en krachtig gekruid aan met wederom donkerzoet fruit, maar nu ook iets helders als van honing. De rokerigheid groeit gestaag en maakt de mond helemaal warm. Walnoten en gepofte kastanjes geven hem nog een bitter randje. Dit is erg breed qua smakenpalet. Hier is veel aan de gang.

De afdronk is rokerig en zoet met wat kruidnagel en zwarte peper op het sterfbed.

Zoals steeds sneller uitverkocht dan dat je het woord ‘uitverkocht’ kan uitspreken, dus ik prijs me gelukkig dat ik via The Bonding Dram een fles te pakken kon krijgen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)