Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 11  Year Old Offerman 2nd Edition, OB 2021, Guinness Cask Finish, 750ml
Kleur: amber
ABV: 46%

Guinness

Eind vorig jaar proefde ik de eerste release van de Lagavulin Offerman Edition, genoemd naar Nick Offerman, Amerikaans acteur en komiek die er geen geheim van maakt dat hij erg graag Lagavulin drinkt. Hij liet dit zelfs door de scenaristen van de TV-series Parks & Recreation opnemen in het script, zodat zijn typetje Ron Swanson ook graag Lagavulin lust. Het kon dan ook niet anders of er zou een Lagavulin Offerman Edition verschijnen, zijnde een 11-jarige. Laat hem nu ook nog graag Guinness drinken. Het was dan geen kunst voor deze Islay distilleerderij om wat van hun 11-jarige whisky een finish te geven op zulke vaten. De Offerman 2nd Release was geboren. De fles werd mij cadeau gedaan door John en zijn vriendin Mary-Angela toen ze mij in februari van dit jaar bezochten. Happydance, anyone?

Mooie neus op gedroogde mango, orangettes, koffie, mokka, origine chocolade, donkere honing en gezouten karamel. De rookontwikkeling is erg delicaat. Evolueert naar Café Frappé. Nogal ingetogen voor Lagavulin, maar het werkt prima.

Lekker olieachtig en mondvullend en zacht bij de aankomst. Maar dan wordt hij toch wat scherp en erg expressief, hoewel ik het verschil met de eerste Offerman amper detecteer. Donkerzoet fruit, mango en citrus, walnoten met een flink maritiem randje, maar van het donkere bier is hier amper sprake.

Pas in de afdronk, die lekker warm en lang is, verschijnt er een bittertje dat ik met Guinness kan associëren.

Erg bevredigende Lagavulin, die bij ons amper te vinden is. In de States was de releaseprijs zo’n $120, bij ons mag je op iets meer dan het dubbele rekenen (en dat is hij nu ook weer niet waard). Dikke merci, John! Ik ben hier erg blij mee!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).