Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Islay 30 Year Old 1990/2021, Thompson Brothers for the Nectar, Hogshead, 250 bts
Kleur: vol goud
ABV: 49.0%

Tango

Dit is nog zo’n pareltje dat importeur The Nectar liet bottelen voor hun 15e verjaardag. Een 30-jarige Islay whisky van Phil en Simon Thompson – de jongens achter Dornoch Distillery en de kids van de eigenaars van het Dornoch Castle, een luxehotel annex whisky bar. Dankzij mijn makker Jonas, die zijn fles zonder verpinken open maakte, kon ik enkele samples bemachtigen. En hoewel het label niet verklapt waar deze whisky vandaan komt, hebben we toch gegronde vermoedens.

Hij zit nog maar net in het glas of dat vermoeden wordt onmiddellijk bevestigd. Dit is Laphroaig, dames en heren. Een Laffie die drie decennia rijpte, nota bene. Fantastische neus op zowel boomgaard- als tropisch fruit met meloen, appels, papaya, mango, bloedappelsien en een verloren gelopen ananaskers. Dat heerlijke fruit is mooi gewikkeld in een elegant jasje van medicinale rook die totaal niet domineert, maar net ondersteund. Enkele minerale toetsen verschijnen, wat groene thee en een druppel manuka honing volgen. Mos in de ochtenddauw. Natte rotsen op de achtergrond. Kiezels op het strand. Uitstekend!

OMG. Het fruit en de turf flirten met elkaar in een prachtige tango. Limoen en rook schitteren, terwijl de minerale toetsen langzaam maar zeker het tropische fruit wat aan de kant schuiven. Er verschijnt ook iets van potpourri en zelfs Chardonnay. Delicaat noch subtiel, maar elegantie ten top.

De afdronk… excuus: de Afdronk is lang, gaat van geturfd langs zoetzuur (limoen, appelsien) op te eindigen met een intens zoete (honing en kaneel) toets.

Ha! Deze duikelt zomaar mijn top tien van dit jaar binnen. Laphroaig, zonder enige twijfel. Dankjewel, Jonas!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).