Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Huntress, OB 2022, 4.447 bts
Kleur: licht goud
ABV: 48.5%

Honing

Aha! Een nieuwe release van Nc’nean. Deze keer kozen Anabel en kornuiten voor een iets andere samenstelling dan voor hun reguliere batches, namelijk 61% STR Red Wine Casks en 39% Ex-Bourbon casks. Hij is ook op een iets hoger alcoholpercentage gebotteld. Dit is de lentewhisky bij uitstek van deze jonge, dynamische distilleerderij die ondertussen toch kan bogen op een mooie schare trouwe volgelingen (ik reken me bij deze groep!). Het speciale aan deze whisky is dat hij geproduceerd werd met drie verschillende giststammen, waarvan eentje die normaal gebruikt wordt voor de productie van rum!

Yes! Heerlijke neus op vanille, varens, wilde bloemen, banaan, ananas en ander tropisch fruit. Dit is pas écht lente in het glas. En dan die honing… meer dan een karrenvracht, hoor. Toffee. Een beboterde toast. Pomme d’amour. Mooi gelaagd en boeiend. Een aperitiefwhisky met uitstraling.

Lekker olieachtig. Plakt aan de tanden. Gekonfijte banaan (!), flink wat appelsien, sappige ananas en kiezels. Erg mineraal, zelfs. Zoethout, witte peper, tamme kastanjes. Mooie balans.

Honing, honing en nog eens honing in de afdronk, aangevuld met een zacht bittertje. Licht drogend.

Indrukwekkend voor een driejarige malt. Ben maar wat blij met mijn twee flesjes. Die gaan de zomer niet overleven.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).