Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Organic Single Malt Batch 9, OB 2021, 5.040 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Herbaal

Goh, ja, aangezien ik net een fles van batch 8 heb opengetrokken, vond ik het wel fijn om daar onmiddellijk batch 9 naast te zetten. Dezelfde samenstelling als altijd (65% STR rode wijnvaten en 35% ex-bourbonvaten) en wederom versneden naar 46%. Ik verwacht dat het verschil erg klein zal zijn.

Helaba, wat krijgen we nu? Deze is een pak romig dan alle eerdere batches die ik al aan de neus mocht zetten. Vanille en karamel gaan zachte toetsen van citrusfruit en tamme kastanjes vooraf. Erg herbaal, in feite. Varens en eucalyptus. Verrassend verschillend van vorige batches, wat ik erg interessant vind.

Olieachtig, maar tegelijkertijd verrassend fris en monter. Eucalyptus komt nu eerst, gevolgd door vanille en zachte toetsen van bergamot en limoen. Dat wordt dan weer gevolgd door een lichte toets van noten en witte peper. Zoethout. Tannine. Dit is een heel ander beestje dan de eerder batches die ik al proefde, wat het alleen maar leuker maakt.

Lange, kruidige finish – nog een verrassing. Wat leuk!

Een buitenbeentje, hoor. De klassieke Nc’nean is een sippin’ whisky, maar deze is een pak boeiender. Hier is erg veel aan de gang. Het is dan ook meteen mijn favoriete batch.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).