Brouwerij: Brouwerij Viven
Regio: België
Fles: Viven Barley Wine Jack Daniel’s, Experimentum Collection, 330ml
Kleur: roodbruin
ABV: 11%

Jack

Ik proefde zopas de barley wine van Viven en kijk, ze hebben ook een versie die ze iets langer dan een jaar hebben laten rusten op vaten van Jack Daniel’s. Volgens Krystle, één van de weinige vrouwelijke brouwers in België en ontwerpster van dit biertje, kreeg de ‘whiskey de tijd om langzaamaan in het bier te rijpen’, wat voor een absoluut unieke smaaksensatie moet zorgen. We gaan het zien… euh… proeven! Tegen de verwachting in schenkt hij roodbruin met een beige kraag die nog relatief stand houdt en een film van een 4-tal mm schuim op het bier achterlaat. Dit biertje is trouwens erg gelimiteerd in oplage en kost 6 EUR per flesje. Dat geef ik graag nog even mee.

De neus is donkerzoet op kandijsuiker, mais op de barbecue, melkchocolade, chicorei en gestoofd witloof, met een toets van stoofvlees. De Tennessee whiskey is onmiskenbaar en doet me watertanden. Ja, ik ben nu al in de zevende hemel.

Hij is erg romig en volmondig, zoet met een zuurtje op pruimen, rozijnen, melkchocolade, pompelmoes sap en houtkruiden. Het jaartje in het whiskeyvat heeft hem deugd gedaan.

De afdronk is lang, donkerzoet en doet me verlangen naar nog eentje…

Dit is zonder enige twijfel het beste (maar helaas ook duurste) bier van Viven. Ik ben dusdanig geïmponeerd door deze kleine brouwerij dat ik een bezoek ga organiseren. Hopelijk ben je er bij.

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)