Brouwerij: Brouwerij Viven
Regio: België
Fles: Viven Master IPA, Classic Collection, 330ml
Kleur: amber
ABV: 7%

Pompelmoes

Viven werd opgericht in 2005 door Tony Traen. Hij wilde hiermee verzekeren dat het bier, dat al sinds 1999 bestond en best populair was in het dorp, niet verloren zou gaan. In 2015 vervoegde Krystle Kerckaert het team en verhuisde de brouwerij naar Sijsele. Ik bestelde me een discovery box en nog wat losse biertjes – 15 in totaal – die ik de komende weken op een rijtje wil zetten voor u. Beginnen doe ik met de Master IPA op 7%. De gebruikte gistsoorten zijn Merkur, Nelson en Citra. Hij schenkt amberkleurig met een mooie witte kraag die lang blijft staan.

De neus barst van het pompelmoessap, maar heeft tegelijkertijd iets van geroosterd graan. Een tikkeltje umami. Farmy, zelfs. En ik vind het heerlijk ruiken. Nog wat abrikozen en iets van gekonfijte ananas. Lekker fruitig, hoor.

De eerste slok is een tikkeltje scherp en bitter, maar vanaf de tweede slok wordt hij zachter en zoeter. Wat lekker, zeg. En weer erg fruitig, zelfs een tikkeltje snoeperig. Ik vind het gevaarlijk vlot binnen kappen.

In de afdronk komt de pompelmoes weer flink opzetten, waardoor hij lekker bitter, zoet en zuur tegelijkertijd is, maar prima in balans.

Deze is zowel dorstlessend als appetijt opwekkend. Leuk aperitief.

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)