Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Viven Imperial IPA

Tasting Notes Posted on wo, mei 18, 2022 16:13

Brouwerij: Brouwerij Viven
Regio: België
Fles: Viven Imperial IPA, Classic Collection, 330ml
Kleur: amber
ABV: 8%

Roze Pompelmoes

Krystle Kerckaert, de brouwer(es? in?) van de craft brouwerij Viven in Sijsele, heeft al een heleboel biertjes ‘ontworpen’. Eens haar recept goedgekeurd is, verhuist de productie naar de Proefbrouwerij in Lochristi om het in grote hoeveelheden te produceren. Van deze Imperial IPA zegt ze zelf dat het bier een stevige geut Amerikaanse west coast als invloed heeft. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de Tomahawk en Simcoe hoppen die gebruikt werden. Hij schenkt een donker amber met een mooie, witte kraag die lang blijft staan.

De neus is complexer dan die van de Master IPA, met roze pompelmoes in het kwadraat, aangevuld met iets van rood fruit en bloedappelsien. Ze zijn duidelijk neven van elkaar, maar deze is meer uitgesproken. Hij heeft ook iets flink floraal en het staat me erg aan.

Op smaak is deze bitter, erg bitter, maar tegelijk ook zoetzuur. Roze pompelmoes en weinig meer bij de eerste slok, maar dat maakt hem net zo interessant. Want het is een erg aangename bitterheid als van chicorei of witloof met een citrus twist. Iets grassig en licht romig.

De afdronk is verrassend droog en doet me even bekkentrekken, maar op een goeie manier.

Hier ben ik best van onder de indruk. Dorstlesser pur sang.

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Bier: Viven Master IPA

Tasting Notes Posted on wo, mei 18, 2022 07:11

Brouwerij: Brouwerij Viven
Regio: België
Fles: Viven Master IPA, Classic Collection, 330ml
Kleur: amber
ABV: 7%

Pompelmoes

Viven werd opgericht in 2005 door Tony Traen. Hij wilde hiermee verzekeren dat het bier, dat al sinds 1999 bestond en best populair was in het dorp, niet verloren zou gaan. In 2015 vervoegde Krystle Kerckaert het team en verhuisde de brouwerij naar Sijsele. Ik bestelde me een discovery box en nog wat losse biertjes – 15 in totaal – die ik de komende weken op een rijtje wil zetten voor u. Beginnen doe ik met de Master IPA op 7%. De gebruikte gistsoorten zijn Merkur, Nelson en Citra. Hij schenkt amberkleurig met een mooie witte kraag die lang blijft staan.

De neus barst van het pompelmoessap, maar heeft tegelijkertijd iets van geroosterd graan. Een tikkeltje umami. Farmy, zelfs. En ik vind het heerlijk ruiken. Nog wat abrikozen en iets van gekonfijte ananas. Lekker fruitig, hoor.

De eerste slok is een tikkeltje scherp en bitter, maar vanaf de tweede slok wordt hij zachter en zoeter. Wat lekker, zeg. En weer erg fruitig, zelfs een tikkeltje snoeperig. Ik vind het gevaarlijk vlot binnen kappen.

In de afdronk komt de pompelmoes weer flink opzetten, waardoor hij lekker bitter, zoet en zuur tegelijkertijd is, maar prima in balans.

Deze is zowel dorstlessend als appetijt opwekkend. Leuk aperitief.

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)