Bottelaar: New World Whisky Distillery
Regio: Australia
Fles: Starward 2017 Unexpeated, OB 2021
Kleur: brons
ABV: 48%

Peaty Aussie

Met de voorliefde voor geturfde whisky van vele whiskyliefhebbers verbaast het me hoegenaamd niet dat het Australische Starward ook een expressie op de markt heeft, genaamd Unexpeated. Een leuke woordspeling van zowel ‘unexpected’ (onverwacht) en ‘unpeated’ (ongeturfd), want hier is geen geturfde malt voor gebruikt. Het rokerige is allemaal afkomstig van het feit dat onze Australische vrienden hun op rode wijnvaten gerijpte malt (zeg maar de Fortis) nog een finish gaven op voormalige vaten van Islay. Wetende dat Diageo sinds kort een deel van de aandelen in handen heeft, hoeven we niet al te ver te gaan zoeken.

Het rode fruit dat kenmerkend is voor Starward tekent hier ook zeker present, alsook de zachte kruiden en aardse toetsen die ik al in de Nova had, maar het geheel is wel heerlijke verpakt in een rokerig jasje. Let op: dit is geen peat in your face, maar een delicate rokerigheid vergezeld van wat walnoten en marsepein. Er zit een maritiem trekje aan, maar helemaal op de achtergrond.

De body is aan de lichte kant en hij is onmiddellijk snoeperig zoet. Denk kersensnoep en wine gums. Maar dat wordt snel overmeesterd door een mooie zoetzure toets van turf, een zachte rookontwikkeling en een warm, kruidig mondgevoel. Dit is prima in balans, hoor.

De afdronk is relatief kort, begint zoetzuur en eindigt met een kruidige rokerigheid.

De Unexpeated kost zo’n 85 à 90 EUR in onze contreien. Ik beken dat ik hier weinig van verwachtte, maar dit valt mij erg goed mee. En hoewel ik geen flauw idee heb, ga ik er zomaar van uit dat het vaten waren van Caol Ila of Lagavulin. Qua smaak gok ik op het tweede, hoewel mijn hart het eerste hoopt. Whatever.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).