Bottelaar: New World Whisky Distillery
Regio: Australia
Fles: Starward Fortis, OB 2020
Kleur: koper
ABV: 50%

Sterk

De Fortis expressie is een jonge malt van Starward die rijpte op zowel Amerikaanse bourbonvaten als rode wijnvaten. Daarin verschilt hij dus danig met zowel de Left-Field als de populaire Nova. Maar ik weet niet of die rode wijnvaten nu uit Frankrijk dan wel uit Australië komen. Deze core-range expressie is alleszins op een iets hoger alcoholpercentage gebotteld, namelijk 50%. Bij ons is hij te vinden aan zo’n 70 EUR.

Zoetzure neus met duidelijke wijninvloeden wat zich vertaalt naar kersen, droog hout en zuurdesembrood. Pittig gekruid op paprikapoeder en oregano met nog iets fris van eucalyptus. Na enkele minuten ademen wordt hij iets zoeter en verschijnt er wat meer rood fruit, terwijl de kruiden zich wat terugtrekken.

Hij heeft een prima body. Hoge viscositeit. Dikvloeibaarheid, zoals met dat noemt. Onmiddellijk zoet, zelfs wat Jelly Beans, alvorens de kruiden van zich laten horen. Iets aards als van herfstbladeren en paddenstoelen, ondersteund door donker brood en kruidnagel.

Kaneel op het sterfbed. De afdronk is overigens best lang te noemen, te danken (of is dat ‘te wijten’) aan de combinatie jonge leeftijd en hoger alcoholpercentage.

Dit is sterk werk from Down Under. Doet me denken aan die eerste flessen die ik destijds liet overkomen, maar met een stevigere kruidigheid. Goed spul!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).