Bottelaar: New World Whisky Distillery
Regio: Australia
Fles: Starward 2017 Ginger Beer Cask, OB 2021, 500ml
Kleur: koper
ABV: 48%

Zoetzuur

Op Spirits in the Sky duwt mijn vriend Niek me een glas onder de neus. Ik ruik, frons en vraag: ‘Is dit whisky?’ Niek lacht en antwoord: ‘Dat was ook mijn eerste idee’. Bleek te gaan om de Starward Ginger Beer Cask Finish, iets wat ik nog niet vaak ben tegengekomen (ik herinner me een Teeling die me niet echt beviel en da’s uitzonderlijk). Hier moest ik meer van weten, dus gingen we samen terug naar de stand om deze vreemde Australiër van dichterbij te bekijken.

Op de neus krijg ik appelsienen en chocolade – orangettes dus – alsook Fanta Orange en gemberbier. Mooi kruidig, maar doet me in de verste verte niet aan whisky denken, eerder aan één of andere likeur met appelsienen in de hoofdrol.

Hij komt nogal scherp binnen en is meteen zoetzuur. Denk pompelmoes sap met flink wat vers geschaafde gember in de mix. Dit is bijzonder uitgesproken en prikkelend maar echt lekker? Eigenlijk niet. Tevens een tikkeltje te kruidig, iets te veel hout voor mij.

De afdronk is genadig kort, terwijl je vooral appelsien en gember voorgeschoteld krijgt.

Een leuke ervaring, zeker weten. Maar ik zo er geen hele fles van willen. Voeg daar aan toe dat je zo’n 75 EUR neertelt voor 500ml en de keuze om deze over te slaan is snel gemaakt.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).