Bottelaar: New World Whisky Distillery
Regio: Australia
Fles: Starward Nova, OB 2018
Kleur: amber
ABV: 41%

Kerstmis

Ik heb al van in het begin een zwak gehad voor deze Australische whisky. Daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste is wellicht het feit dat Niek & Ilse met een fantastisch verhaal terug kwamen van het bezoek aan de toen nog Victoria Valley genoemde distilleerderij die pas gestart was met het vullen van de eerste vaten. Ze hadden nog geen product op de markt. Je kan er alles over lezen in ons boek. Het was dan moeilijk, maar niet onmogelijk om de eerste flessen naar België te krijgen eens de whisky de legale leeftijd had bereikt. En de whisky was verdomd goed. Fast forward een jaar of vijf en Starward heeft al een mooie portfolio opgebouwd. En sinds dit jaar hebben ze zelfs een importeur in ons eigen land. We kunnen nu allemaal genieten van dit spul. Ik proef de Starward Nova, die sinds 2018 deel uitmaakt van hun core-range. Je kan hem kopen voor ocharme 50 EUR. Hij rijpte op rode wijnvaten uit Australië.

De neus is zoet op rood fruit. Allerlei bessen en aardbeien, maar ook overrijpe kersen. Iets van ahornsiroop en honing, maar ook gekonfijte appelsienschillen, gedroogde vijgen en rozijnenbrood. Doet me een beetje aan de kerst denken.

Op smaak is hij minstens even zoet, misschien nog zoeter, maar ook meteen lekker kruidig. Christmas cake, vanillevla, bessen, rozijnen, karamel en wat kruiden. Denk zwarte peper en kruidnagel. Zacht drogend. Yup, kerstmis is nooit ver weg.

De afdronk is flink drogend, maar kort. De tannine van het rode wijnvat is relatief luid.

Ik kan deze erg op prijs stellen. Een tikkeltje ééndimensionaal, het is waar, maar een prima dram om van te genieten onder de kerstboom.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).