Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn 7 Year Old 2015 Ukraine Humanitarian Appeal, OB 2022 for Klubb23, ex-bourbon quarter casks, 112 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Vrede

Kudos aan Belgisch bottelaar Klubb23 die het initiatief nam om Wolfburn te overtuigen een botteling uit te brengen ten voordele van de humanitaire acties voor Oekraïne. En hoewel Wolfburn het initiatief verder open trok en nog eens 1550 flessen bottelde (met zwarte capsule) voor alle markten, werden er 112 flessen (met zilverkleurige capsule) en apart label op de doos, voor België gebotteld. De opbrengst van de verkoop gaat naar het solidariteitsfonds Oekraïne 12-12. Ik weet dat het maar een hele kleine bijdrage is die ik lever door een fles te kopen, maar iets is altijd beter dan niets.

Schoolvoorbeeld van een bourbongerijpte Wolfburn met vanille, moutsuikers, granige toetsen, iets van schapenwol, flink wat kalisse en een zuchtje woodsmoke. Peren en kruisbessen treden bij, alsook een verloren gelopen abrikoos. Erg toegankelijk, een tikkeltje jong zonder te storen en aangenaam.

Goeie body. Eerst komen vanille en kruisbessen langs, dan passeren honing en zoethout, gevolgd door woodsmoke en wat houtkruiden. Erg clean en op smaak kan hij zijn jonge leeftijd goed maskeren (ook al is dit niet nodig). Dit is erg lekker, moet ik zeggen. En op deze sterkte ook geweldig drinkbaar.

De afdronk is lang, zoet, zacht gepeperd en bevredigend. Hopelijk zijn de vredesonderhandelingen dat ook, maar ik ga mijn adem niet inhouden…

Mooie whisky, geweldig initiatief. Ik geef hem bovendien een extra puntje, in de hoop dat hij daardoor nog sneller verkoopt en we samen toch iets kunnen betekenen voor de bewoners van het door Poetin’s hebzucht en machtshonger getroffen land.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).