Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn 5 Year Old 2015, OB 2021, Ex-Bourbon Quarter Cask 2015#614 for The Nectar 15th Anniversary, 168 bts
Kleur: licht goud
ABV: 56.7%

Koeienstal

Voor de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar werden er heel wat speciale bottelingen uitgebracht en dit is er zo eentje, namelijk een quarter cask van Wolfburn dat 168 flessen op vatsterkte opleverde.

Eerder gesloten neus, moet ik zeggen. Heeft flink wat handwarmte nodig om open te komen. Dan krijg ik vers geoogst graan, moutsuikers en wat farmy notes, als u begrijpt wat ik bedoel. Een koeienstal, om eerlijk te zijn. En da’s best aangenaam, hoor. Nog wat appels en vanille. De jonge leeftijd is overduidelijk, maar verre van onaangenaam.

Prima body! Lekker romig en krachtig. Farmy tot en met, hoor. Herbaal ook. Het fruit, dat zich vertaalt naar aalbessen en appeltjes, krijgt amper de kans om zich te tonen. Flink rokerig, ook. Wat een krachtpatser. Midpalate verschijnt er wat extra vanille en lichte, bloemige honing die hem toch een zoet en speel kantje geeft.

Op de finish is het flink gepeperd, zoet versus zilt en merk je de jonge leeftijd nogmaals erg goed. Maar het stoort allerminst. Jonge Wolfburn is eigenlijk best brutaal, maar erg lekker.

Stevige, jonge malt die niet teleurstelt. Reken op zo’n 95 EUR (wat ik dan weer niet goedkoop vind).

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).