Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 13 Year Old 2009/2022 for MMM, 50 bts
Kleur: goud
ABV: 54.1%

Sirop de Liège

Glentauchers is een minder bekende Speysider – opgericht in 1897 – die zich vooral richt op het produceren van maltwhisky voor het maken van blends met Ballantine’s als bekendste. Officiële bottelingen zijn er amper, maar via onafhankelijke bottelaars kan je hem af en toe wel eens proeven. En laten Manny en ik nu een fantastisch vat gevonden hebben – een sherry butt, by the way – met Glentauchers uit 2009. Het is al onze 26e release en we genieten wederom van een prachtig label met de kunst van Ansgar Speller. Het kleurenpallet verraadt eveneens onze subtiele steun aan de bevolking van Oekraïne.

Lentefrisse neus met wit fruit (appels en peren), maar ook een appelsientje, kersen en citroengras. Een verloren gelopen kers en wat bakboter. Herbaal ook. Hint van Sirop de Liège en zelfs wat donker tafelbier. Heerlijk.

Romig en stevig bij aankomst, maar behoeft geen water. Opnieuw wit fruit, maar verwerkt tot appelmoes en perensiroop. Lekker kruidig op wat peper en zoethout. Kandijsiroop en donker fruit komen nu opzetten. Kan zo maar een PX vat geweest zijn.

De afdronk is heerlijk lang op gebakken appels met wat chili pepers. Op het sterfbed een bittertje als van een walnoot.

Deze kan wat ons betreft zowel als aperitief dienen, maar evenzeer na de maaltijd genuttigd worden.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-04-2022
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).