Distilleerderij: Oban
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Oban 18 Year Old US Exclusive, OB 2018, 750ml
Kleur: koper
ABV: 43%

Klasse

Enkele maanden geleden maakte ik afspraak met mijn Amerikaanse vrienden John en Mary-Angela. Ze kwamen immers naar België en dat was voor mij de uitgelezen kans om enkele flessen te laten meebrengen, zoals de Kentucky Owl bourbon, de Lagavulin Offerman Edition of Guinness vaten en deze Oban 18 Year Old, die exclusief voor de States wordt gebotteld. Afgezien van een gezellige namiddag waarin flink wat aan de lippen werd gezet, gevolgd door een geweldig burger dinner in Gent, was het voor mij ook de gelegenheid om eindelijk deze 18-jarige Oban aan de lippen te zetten.

Aangename neus met maritieme en moutige toetsen, waarbij de nadruk toch vooral ligt op het fruit. Denk abrikozen en perziken, maar ook een hint van overrijpe banaan en kumquat. Doet ook heel even denken aan een donker bier, moet ik zeggen. Dit staat mij erg aan. Een tikkeltje discreet, maar wel met klasse. Ik ben blij.

Mooi olieachtig en mondvullend. Zelfs bijna stroperig, echt waar. Mout, abrikozen, perziken, kruisbessen, hint van ananas en lycheewijn. Erg aangenaam en zacht gekruid. Midpalate komt dan wat woodsmoke opzetten, alsook wat zoethout en een bittertje als van een walnoot op een pompelmoes, wat voor een mooie balans zorgt. Erg stijlvol, hoor.

De afdronk is volmondig, romig en zoet met wat eikenhout, pomme d’amour en walnoten.

Wow, wat een klasse whisky, zeg! Erg blij dat ik de kans kreeg deze te proeven. Dankjewel, John!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).