Distilleerderij: Oban
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Oban 2004 Distillers Edition, OB 2018
Kleur: amber
ABV: 43%

Kiezeltjes

Ik heb al het geluk gehad om flink wat Distillers Edition van Oban te proeven. Acht om precies te zijn, maar deze release uit 2018, een distillaat van 2004 dus, was tot nu toe aan mijn lippen ontsnapt. Onlangs organiseerde ik ‘One Night in Oban’, een online tasting, een ik maakte van de gelegenheid gebruik om deze versie in de line-up te steken. Ter herinnering: de Oban Distillers Edition krijgt een tweede rijping op Montilla Fino sherryvaten.

Ik steek mijn neus nog maar net in het glas en ik ben al verkocht. Zo lekker fruitig op abrikozen en mandarijnen met een hint van banaan en kruisbes. Het ietwat zilte DNA van Oban mag dan misschien wat overstemt worden, dit is gewoon absoluut heerlijk om aan de neus te zetten.

Op de tong komt het DNA van Oban wel mooi tot uiting. Dat ziltje randje en de kiezeltjes op het strand die ik bij deze distilleerderij krijg verschijnen eerst en worden dan mooi ingepakt door geel en gekonfijt fruit. Abrikozen, perziken, banaan… eerst sappig en dan gedroogd. Het maakt van deze malt een plezier. Complex zou ik hem niet echt noemen, maar bevredigend alleszins.

De afdronk is middellang en zoet met een zilt randje.

Wederom een Oban die niet teleurstelt. De Distillers Edition 1998 blijft mijn absolute favoriet, maar deze komt al aardig in de buurt.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).