Distilleerderij: Hampden
Regio: Jamaica
Fles: Hampden 8 Year Old 2009/2017, Kintra
Kleur: witte wijn
ABV: 56.5%

Fenomenaal

Een kleine maand geleden gaf ik een rum-tasting, waarin een geweldige Hampden 2009 ‘DOK’ voor de Road Rummers de revue passeerde. Mijn vriend Tom had ook een Hampden 2009 staan – van Kintra, gebotteld in 2017 – en gaf aan dat we die echt eens head-to-head moesten zetten, dus nodigde ik hem prompt uit om af te komen met zijn fles. Na afloop bood hij me nog een sample aan om deze nadien nog eens rustig na te proeven en te bespreken. Zo gezegd, zo gedaan.

De rum zit nog een minuut in het glas of de ruimte vult zich met allerhande funky toetsen. Aceton, linoleum, ecoline, verfverdunner… Hij heeft het allemaal. Da’s altijd even schrikken, maar op een goeie manier. Daarnaast mooie toetsen van banaan, ananas en vanille. Het is een profiel dat je echt moet ontdekken. Maar opgelet: eens je het kan appreciëren, ben je hooked.

Hij is krachtig en zoet bij aankomst, maar onmiddellijk verschijnt er iets zilt als van een olijf en een druppeltje zeewater. Ananas en banaan nemen het voortouw. Dan verschijnt er iets weeïg als, euh… de reflux van een baby die net zijn papje naar binnen heeft. Klink onsmakelijk, maar is echt lekker (de rum, welteverstaan). Lekker kruidig ook. Denk chili en kaneel. Een geweldige smaakbom.

De afdronk is lang, pittig en fruitig met een zilt randje.

Bedankt, Tom. Deze is inderdaad fenomenaal lekker!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).