Distilleerderij: Daniel Bouju
Regio: Frankrijk
Fles: Daniel Bouju Lot 60 Grande Champagne, Malternative Belgium #14 ‘Le brûlé’, 246 bts
Kleur: mahonie
ABV: 50.5%

Kl*ten

Daniel Bouju is een zeer gerespecteerd producent van fijne cognac. De geschiedenis van het huis
gaat terug tot 1805. De cognac wordt gerijpt in Limousinvaten in het hartje van de Grande Champagne, op hun landgoed van 14 hectare in Saint-Preuil. De cognac wordt gestookt in kleine alambieken van 16 hectoliter. Elke cuvée wordt gemaakt van Ugni Blanc druiven. Ze zijn onafhankelijk en produceren nog steeds op artisanale wijze waarbij ze een proces hanteren waarbij de vaten een extra toasting krijgen – bousinage of brûlage du fûts noemen ze dat. Dat verklaart waarom Pieter van Malternative Belgium hem ‘Le brûlé’ doopte en waarom hij de kleur van cola heeft (de cognac, niet Pieter, maar dat had u ongetwijfeld al door).

De neus is excellent, maar mispak u niet: hij is niet bepaald zoet. Hij is eerder umami! Ik krijg rancio, sojasaus, pruimtabak en rosbief. Flink wat hout ook en zelfs wat grassige toetsen. Pas na enkele ogenblikken ademen komt daar een grootse zoetheid opzetten onder de vorm van kandijsiroop. Mispak u niet: hij is heel bepaald zoet! En heus indrukwekkend.

Oh, ja! Lekker mondvullend en rijk waarbij de zoetheid nu eerder doet denken aan Tunesische dadelconfituur en verse vijgen. Koffie. Zoethout en pruimtabak met een prima balans tussen de sappige cognac en het drogende hout. Kandijsuiker keert weer en geeft ‘donkerzoet’ een nieuwe betekenis, maar wordt midpalate wat verdrongen door een mooie, zilte toets. Spannend. Zeer goed!

De afdronk is lang, zacht drogend maar vooral verrassend zilt. En dat werkt!

Een cognac met kl*ten aan zijn lijf, waar je je lepel in kan rechtzetten, zeg maar. Groots. Gelanceerd op de Malternative website op 25 maart tegen 299 EUR per fles.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).