Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Daniel Bouju Lot 60 Malternative Belgium #14 ‘Le brûlé’

Tasting Notes Posted on 07/04/2022 16:04

Distilleerderij: Daniel Bouju
Regio: Frankrijk
Fles: Daniel Bouju Lot 60 Grande Champagne, Malternative Belgium #14 ‘Le brûlé’, 246 bts
Kleur: mahonie
ABV: 50.5%

Kl*ten

Daniel Bouju is een zeer gerespecteerd producent van fijne cognac. De geschiedenis van het huis
gaat terug tot 1805. De cognac wordt gerijpt in Limousinvaten in het hartje van de Grande Champagne, op hun landgoed van 14 hectare in Saint-Preuil. De cognac wordt gestookt in kleine alambieken van 16 hectoliter. Elke cuvée wordt gemaakt van Ugni Blanc druiven. Ze zijn onafhankelijk en produceren nog steeds op artisanale wijze waarbij ze een proces hanteren waarbij de vaten een extra toasting krijgen – bousinage of brûlage du fûts noemen ze dat. Dat verklaart waarom Pieter van Malternative Belgium hem ‘Le brûlé’ doopte en waarom hij de kleur van cola heeft (de cognac, niet Pieter, maar dat had u ongetwijfeld al door).

De neus is excellent, maar mispak u niet: hij is niet bepaald zoet. Hij is eerder umami! Ik krijg rancio, sojasaus, pruimtabak en rosbief. Flink wat hout ook en zelfs wat grassige toetsen. Pas na enkele ogenblikken ademen komt daar een grootse zoetheid opzetten onder de vorm van kandijsiroop. Mispak u niet: hij is heel bepaald zoet! En heus indrukwekkend.

Oh, ja! Lekker mondvullend en rijk waarbij de zoetheid nu eerder doet denken aan Tunesische dadelconfituur en verse vijgen. Koffie. Zoethout en pruimtabak met een prima balans tussen de sappige cognac en het drogende hout. Kandijsuiker keert weer en geeft ‘donkerzoet’ een nieuwe betekenis, maar wordt midpalate wat verdrongen door een mooie, zilte toets. Spannend. Zeer goed!

De afdronk is lang, zacht drogend maar vooral verrassend zilt. En dat werkt!

Een cognac met kl*ten aan zijn lijf, waar je je lepel in kan rechtzetten, zeg maar. Groots. Gelanceerd op de Malternative website op 25 maart tegen 299 EUR per fles.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Rum: Mauritius 2009 Selected by Saint Mac

Tasting Notes Posted on 07/04/2022 07:02

Distilleerderij: Onbekend
Regio: Mauritius
Fles: Mauritius 2009 Selected by Saint Mac, Chestnut/Chataignier Cask Finish, b. 20212
Kleur: koper
ABV: 43%

Kastanje

Mauritius ligt aan de oostkust van Afrika, nog voorbij Madagascar, in de Indische oceaan. We zitten dus niet in de Caraïbische regio. En hoewel er een handjevol rumdistilleerderijen op het eiland actief zijn, acht ik de kans groot dat deze van New Grove (aka Grays Distillery) afkomstig is. Het betreft een rum die eerst op Franse eik rijpte en nadien een finish kreeg in vaten van kastanje hout. Het vat werd geselecteerd door Gunther Moonen voor zijn shop Saint Mac.

De neus is bijzonder zoet op rood fruit en agrums (bloedappelsien en pompelmoes) met zachte tonen van het hout. Een goeie dosis honing. Gekonfijte abrikoos en een hint van cuberdons. Naarmate dat hij even heeft kunnen ademen, wordt hij iets kruidiger. Dat is wellicht te danken aan het kastanje hout.

Lekker olieachtig maar zachter dan verwacht, moet ik zeggen. Honing, bijenwas, abrikozen en… hola… zei ik zacht? Midpalate exploderen de kruiden echt. Kruidnagel, gember, paprika, nootmuskaat… dit wordt erg pittig en aangenaam.

De afdronk is lang en warm en lichtjes drogend.

Een goeie sippin’ rum als u begrijpt wat ik bedoel. De kruidigheid is zeker een troef. En vriendelijk geprijsd ook: 56 EUR. Nog verkrijgbaar op de website van Saint Mac.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).