Distilleerderij: Onbekend
Regio: Mauritius
Fles: Mauritius 2009 Selected by Saint Mac, Chestnut/Chataignier Cask Finish, b. 20212
Kleur: koper
ABV: 43%

Kastanje

Mauritius ligt aan de oostkust van Afrika, nog voorbij Madagascar, in de Indische oceaan. We zitten dus niet in de Caraïbische regio. En hoewel er een handjevol rumdistilleerderijen op het eiland actief zijn, acht ik de kans groot dat deze van New Grove (aka Grays Distillery) afkomstig is. Het betreft een rum die eerst op Franse eik rijpte en nadien een finish kreeg in vaten van kastanje hout. Het vat werd geselecteerd door Gunther Moonen voor zijn shop Saint Mac.

De neus is bijzonder zoet op rood fruit en agrums (bloedappelsien en pompelmoes) met zachte tonen van het hout. Een goeie dosis honing. Gekonfijte abrikoos en een hint van cuberdons. Naarmate dat hij even heeft kunnen ademen, wordt hij iets kruidiger. Dat is wellicht te danken aan het kastanje hout.

Lekker olieachtig maar zachter dan verwacht, moet ik zeggen. Honing, bijenwas, abrikozen en… hola… zei ik zacht? Midpalate exploderen de kruiden echt. Kruidnagel, gember, paprika, nootmuskaat… dit wordt erg pittig en aangenaam.

De afdronk is lang en warm en lichtjes drogend.

Een goeie sippin’ rum als u begrijpt wat ik bedoel. De kruidigheid is zeker een troef. En vriendelijk geprijsd ook: 56 EUR. Nog verkrijgbaar op de website van Saint Mac.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).